ERP direktiva

ERP ECODESIGN – NOV ENERGIJSKI MEJNIK


ErP Direktiva 2009/125 ES se navezuje na izdelke, ki uporabljajo električno energijo in izdelke, ki ne uporabljajo električne energije, vendar imajo neposreden vpliv na porabo energije.


ErP Direktiva se zaradi obsega zajetih izdelkov deli na kategorije Lot. Kategorije Lot, ki se navezujejo na proizvode za klimatizacijo in ogrevanje v dobavi podjetja REAM d.o.o.

ZmogljivostOpisVelja od:
ENER Lot 1Toplotne črpalke in ostali grelniki26.09.2015
ENER Lot 10Klimatske naprave < 12 kW01.01.2013
ENER Lot 11Elektro motorji, ventilatorji01.01.2013

CILJI 20/20/20 – V PRIMERJAVI Z LETOM 1990

Cilji 20/20/20

Cilj direktive je spodbujanje uporabe naprav z visoko energetsko učinkovitostjo in zmanjšanje emisij CO2 ter zmanjšanje porabe električne energije do 20% do leta 2020. Sezonska učinkovitost je nov način ocenjevanja izdelkov za ogrevanje in hlajenje na podlagi njihove energetske učinkovitosti v obdobju celega leta.


Sezonsko učinkovitost odreja evropska direktiva o okoljsko primerni zasnovi izdelkov povezanih z energijo (t.i. Eko-design direktiva), ki določa minimalne zahteve izkoristka, ki jih proizvajalci morajo vključiti v izdelke, ki rabijo energijo.


Obe vrednosti, Razmerje sezonske energetske učinkovitosti (SEER) pri hlajenju in Sezonski koeficient učinkovitosti (SCOP) pri ogrevanju, kažeta resnično porabo energije toplotnih črpalk.


Okvirna direktiva opredeljuje kateri izdelek je primeren in kakšni so pogoji za uporabo tega izdelka v evropski uniji. Merila se nanašajo na izdelke, ki imajo letni obseg prodaje v EU najmanj 200.000 enot in izdelke, ki imajo veliki potencial za zmanjšanje obremenitve okolja z pridelavo in uporabo osnovnih energentov!


V kolikor klimatska naprava oziroma toplotna črpalka ne dosega minimalne energijske učinkovitosti velja za ta proizvod prepoved uvoza v Evropsko unijo. Prepoved temelji na enostavnem dejstvu: Energijska nalepka je del skladnosti CE. Energijsko nezadostne klimatske naprave, ki ne izpolnjujejo minimalnih zahtev, ne prejmejo oznako CE. Še posebej učinkovite naprave so pa označene še z znakom “cvet evra” – Ecolabel.

CE certifikat - klimatske naprave

Izdelki Mitsubishi Electric so zasnovani tako, da maksimirajo sezonsko učinkovitost namesto konvencionalno ocenjene učinkovitosti. Z izbiro izdelkov z višjo vrednostjo SEER/SCOP, potrošniki prispevajo k zmanjšanju izpustov CO2 in količine porabljene energije, kar prav tako privarčuje denar. Novo označevanje energetske učinkovitosti kaže razrede sezonske učinkovitosti kot B, A, A+, A++ in A+++, ki je najvišja raven učinkovitosti v obdobju celega leta.Mitsubishi Electric

Informacije o ErP direktivi za izdelke proizvajalca Mitsubishi Electric katere so zajete na povezavi.


Kaysun

Informacije o ErP direktivi za izdelke proizvajalca Kaysun najdete na povezavi.

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.