Kateri sistem prezračevanja izbrati - centralni ali lokalni?

Kateri sistem prezračevanja izbrati?

Odločitev o tem, kateri sistem prezračevanja izbrati, je lahko enostavna. Glede na specifike vašega doma in vaše potrebe, preberite, kakšne so prednosti in izzivi vsakega od dveh sistemov prezračevanja. Tu smo, da vam pri tem pomagamo.


Kazalo:

Pomembnost prezračevanja stanovanja

Prezračevalni sistemi so najboljša rešitev

Centralno ali lokalno prezračevanje

Centralni prezračevalni sistem

Namenjen predvsem novogradnjam

Celovito prezračevanje doma

Boljši temperaturni izkoristek

Različni načini upravljanja
Izzivi centralnega prezračevalnega sistema

Lokalni prezračevalni sistem

Enostavnost vgradnje

Omogoča prezračevanje le dela stanovanja

Napredne možnosti regulacije

Ni potrebe po vzdrževanju
Izzivi lokalnega prezračevalnega sistema


Ste vedeli, da bi stanovanje ali hišo morali prezračevati večkrat na dan? To je nujno, sploh če pomislimo na to, da zaradi modernega življenjskega sloga kar 80 % časa preživimo v notranjih prostorih. Moderna PVC okna in vrata z močnejšo zatesnjenostjo ne omogočajo več naravnega prehajanja zraka kot so ga včasih lesena okna, zaradi česar moramo dom nujno zračiti.


Pomembnost prezračevanja stanovanja


Če doma ne prezračimo dovolj, se nam hitro zgodi, da v stanovanju, hiši ali drugih prostorih kakovost zraka postane slaba. Brez da bi se zavedali, se začnemo počutiti slabo. Povišana koncentracija ogljikovega dioksida iz izdihanega zraka in manjko kisika v prostoru vplivata na to, da:


 • se težje skoncentriramo,
 • se težko učimo,
 • slabo spimo,
 • se zbujamo nenaspani,
 • se nasploh ne počutimo dobro.


  Poleg splošnega slabega počutja se posledično v prostoru povečuje tudi vlažnost zraka. Previsoka zračna vlažnost v kombinaciji s toplotnimi mostovi pa predstavlja idealne pogoji za razvoj plesni na stenah. Za zdrava dihala in kakovostno bivanje je tako bistveno zadostno prezračevanje doma.

  Prezračevanje - zdravje dihal

  Prezračevalni sistemi so najboljša rešitev


  Vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo pri modernih stavbah in novogradnjah sploh ni več vprašanje. Za sodobno in udobno bivanje je to postal standard. Ne le, da je z ročnim odpiranjem oken težko doseči kakovostno prezračevanje - ob tem skozi okno tudi izgubljamo energijo, v naš dom pa vdirajo hrup, nečistoče in insekti.


  Prezračevalni sistemi so tako odlična rešitev za prezračevanje. Njihova največja prednost je, da ustvarjajo kakovostno bivalno okolje. To dosegajo brez da bi bili uporabniki obremenjeni z odpiranjem oken in da bi s tem rušili razmerje med hlajenjem in ogrevanjem prostora. Glavna naloga prezračevalnih sistemov je, da odvajajo višek vlage, vonjav, ogljikovega dioksida in škodljivih snovi, dovajajo pa svež zrak, obogaten s kisikom.


  Vgradnja prezračevalnega sistema pri modernih stavbah in novogradnjah postaja nova norma.


  Centralno ali lokalno prezračevanje


  Katero vrsto prezračevanja torej izbrati – centralno ali lokalno? V podjetju Ream smo uradni distributer za Mitsubishi Electric prezračevalne naprave Lossnay. Gre za visoko učinkovite prezračevalne sisteme, ki zagotavljajo kroženje zraka ter minimalne toplotne in energijske izgube, omogočajo pa tako centralno kot lokalno prezračevanje z rekuperacijo toplote.


  Centralno prezračevanje prednostno priporočamo za vse novo grajene objekte, medtem ko pri obstoječih objektih v večini priporočamo lokalno prezračevanje, saj je tako poseg v objekt minimalen, učinkovitost pa še vedno zadostna.


  Poglejmo si podrobneje, kakšne prednosti prinaša izbira centralnega ali pa lokalnega prezračevanja doma.


  Centralni prezračevalni sistem


  Namenjen predvsem novogradnjam


  Centralno prezračevanje je celostna in izredno učinkovita rešitev prezračevanja, ki je v prvi vrsti namenjena novogradnjam stanovanjskih hiš. Za namestitev naprave in vseh dodatnih inštalacij zahteva večji poseg v objekt in zato v večini primerov ni smiselna izbira v primeru adaptacij ali renovacij objekta.


  Celovito prezračevanje doma


  Vpihovanje zraka pri centralnem prezračevanju je bolj celovito in prezračuje celoten objekt. Tako prezračevanje denimo doseže tudi prostore kot so kopalnica, stranišče, hodnik ali shramba, ki so pri lokalnem prezračevanju lahko izvzeti. V prostore se s centralnim prezračevanjem dovaja svež zrak, iz njih pa se odvaja zrak, ki je obremenjen z vlago in vonjavami.

  Centralni prezračevalni sistem

  Boljši energijski izkoristek


  Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo ima odlični energijski izkoristek, in tako pozimi vpihuje toplejši, poleti pa hladnejši zrak. Prav tako omogoča določanje lokacije odvoda in dovoda, s čimer lahko vplivamo na to, da imamo svež zrak tam, kjer ga potrebujemo.


  Različni načini upravljanja


  Omogoča tudi najbolj prilagodljive načine prezračevanja in vgradnje ter ima napredne načine upravljanja.


  Ne spreglejte: Centralna prezračevalna naprava VL-220 Mitsubishi Electric je trenutno uvrščena na seznam Ekosklad in tako omogoča pridobivanje sredstev Ekosklada.  


  Izbira prezračevalnega sistema je odvisna predvsem od naših potreb, zasnove objekta in tega, kaj želimo doseči.


  Izzivi centralnega prezračevalnega sistema


  Izziv centralnega prezračevanja z rekuperacijo je predvsem v tem, da z inštalacijami in razvodi zahteva večji poseg v prostor, posledično pa tudi višjo investicijo. V primeru obstoječega objekta ali kadar zasnova novega doma ne omogoča vgradnje centralnega prezračevanja, je tako smiselno razmisliti o lokalni prezračevalni enoti.


  Potrebno je tudi čiščenje prezračevalne naprave, ki pa je enostavno – redno je potrebno čistiti in menjati filter v centralni napravi.


  Lokalni prezračevalni sistem


  Enostavnost vgradnje


  Največja prednost lokalnega prezračevanja je zagotovo v tem, da omogoča zares enostavno vgradnjo in minimalni poseg v objekt. Mitsubishi Electric lokalne prezračevane naprave so enostavne za montažo, saj za dovod in odvod zraka zahtevajo do največ 2 odprtini na zunanji steni – odvisno od tipa naprave.


  Omogoča prezračevanje le dela stanovanja


  Lokalni prezračevalni sistem je odlična izbira kadar želimo prezračevati le del stanovanja. Idealen je za prostore do površine 80 m2, rekuperira pa do 80 % toplote. Tak način prezračevanja je primeren tudi za prostore, iz katerih želimo le odstraniti prekomerno vlago, kot so garaže ali kleti.

  Lokalni prezračevalni sistem

  Napredne možnosti regulacije


  Lokalne enote omogočajo napredne možnosti regulacije, kot so:


  • Filtracija zraka
  • Loputa za polno zaprtje odprtine (uporabno, kadar naprava ni v funkciji)
  • Kontrolirano prezračevanje – napravo v poletnih mesecih lahko izklopimo in zračimo prostore na »naraven« način, z odpiranjem oken.


  Ni potrebe po vzdrževanju


  Glede na to, da se pri lokalnem prezračevanju cevni sistem ne vgrajuje, tudi vzdrževanje in čiščenje le tega ni potrebno.


  Izzivi lokalnega prezračevalnega sistema


  Pri vgradnji lokalnega prezračevalnega sistema je za učinkovito delovanje naprave potrebno upoštevati tloris in postavitev pohištva. Pri večjih prostorih oz. stavbah je za optimalno prezračevanje celotnega doma potrebno vgraditi večje število lokalnih prezračevalnih naprav.  


  Prikaz delovanja prezračevalnih naprav Lossnay Mitsubishi Electric:

  Zaključek


  Izbira sistema prezračevanja je odvisna predvsem od naših potreb, zasnove objekta in tega, kaj želimo doseči.


  Če gradimo novogradnjo, je najbolj smiselna izbira centralni prezračevalni sistem. V kolikor gre za renovacijo doma ali pa prezračevanje le dela doma, je v večini primerov lokalno prezračevanje bolj primerno. Glede kakovosti in učinkovitosti prezračevanja z napredkom v tehnologiji lokalni prezračevalni sistemi ne zaostajajo več veliko za centralnimi.


  Za svetovanje glede vaše specifične situacije vam predlagamo, da se obrnete na naše strokovnjake. Pošljite nam vprašanje tukaj in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri.

  E-novice REAM

  Ne zamudite naših novosti!

  Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

  Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.