Hlajenje prostorov s pomočjo centralne prezračevalne naprave

Hlajenje prostorov s pomočjo centralne prezračevalne naprave


Centralna prezračevalna naprava ni klimatska naprava, pa vendar lahko pomaga izboljšati klimo v hiši. Dovajanje čistega in svežega zraka v hišo pomembno vpliva na občutek udobja, če pa temu dodamo še razvlaževanje, je zmagovalna kombinacija tu. Poglejmo, kako centralne prezračevalne naprave pomagajo do hladnejšega poletja.

 

Dovajanje čistega in svežega zraka v prostoru pomembno vpliva na občutek udobja.

 

Osnovno delovanje prezračevalne naprave

 

Osnovna naloga prezračevalnega sistema je, da skrbi za redno dovajanje svežega zraka, s čimer preprečuje zatohlost, plesen in pozimi zmanjšuje toplotne izgube, do katerih bi prišlo zaradi rednega odpiranja oken. Centralna prezračevalna naprava to stori za celo hišo naenkrat, medtem ko lokalne prezračevalne naprave poskrbijo le za en prostor.

 

Optimalni bivalni pogoji

 

Hlajenje prostorov s pomočjo centralne prezračevalne naprave

Optimalni bivalni pogoji

 

Običajna temperatura v stanovanju naj bi bila okrog 21–22 °C, relativna zračna vlažnost pa se mora gibati med 40 in 60 %. Poleti ni dobro ustvarjati prevelike razlike med zunanjo temperaturo in temperaturo prostora, zato je optimalno, če imamo v hiši 26 °C.

 

Da bi ohranili hišo hladno, jo poleti zračimo zgodaj zjutraj, potem pa zapremo in spustimo senčila. Centralna prezračevalna naprava lahko ohranja svežino v prostoru že s tem, ko redno menja zrak in odvaja topel, vlažen zrak. Hladnejši zrak nima takšne kapacitete zadrževanja vlage kot topel, zato je že s tega vidika lahko v prostoru precej bolj prijetno — tudi samo s prezračevanjem.

 

Centralna prezračevalna naprava lahko ohranja svežino v prostoru že s tem, ko redno menja zrak in odvaja topel, vlažen zrak.

 

Prezračevalne naprave Mitsubishi Electric

 

Mitsubishi Electric centralno prezračevanje z rekuperacijo je namenjeno prezračevanju celotnega objekta. Centralno prezračevanje je zasnovano tako, da dovaja svež zrak v prostore in ob enem odpadnega odvaja iz prostorov, ki so obremenjeni z vlago in vonjavami. Glede količine svežega zraka se je vedno potrebno prilagajati uporabniku prostora in ne le velikosti prostora.

 

V prodajnem asortimanu podjetja REAM tako najdete centralne prezračevalne naprave Mitsubishi Electric:

  • LGH RVX
  • LGH RVXT
  • VL-CZPVU

 

Povzemimo

 

Prezračevalne naprave do neke mere lahko ohladijo prostor oziroma vzpostavijo prijetnejše okolje za bivanje, s tem ko odstranjujejo star, postan zrak, ki je poln vlage in onesnaževal. Hkrati pa v prostor dovajajo svež zunanji zrak, ki ga pred tem še filtrirajo. Že samo s tem je bivanje v prostoru prijetnejše in seveda bolj zdravo. Če pa želimo prostor še bolj ohladiti, potem pa je smiselno poseči po klimatskih napravah.

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.