Kako se znebiti vlage v stanovanju?

Kako se znebiti vlage v stanovanju

Vlaga je pravzaprav zelo pomembna za izgled naših las in kože ter v resnici za celotno naše zdravje. Toda to še ni vse. Vlaga močno vpliva tudi na stanje našega doma. Za oboje velja podobno: če je vlage v zraku preveč ali premalo, ni dobro. Zato je vzdrževanje optimalne zračne vlažnosti zelo pomembno. Idealna vlažnost v stanovanju se nahaja med 45 in 50 %. V nasprotnem primeru imamo ali suh zrak ali pa preveč vlage, ki se kaže v kondenzu na steklenih površinah ali celo v razvoju plesni. Kaj torej narediti, ko je vlage preveč? 

Vzgajajte prave sobne rastline


Nekatere rastline obožujejo vlago in jo uspešno odstranjujejo iz zraka v prostoru. Omislite si torej kakšno izmed njih, ki bo poleg estetske opravljala še kakšno koristno nalogo:


  • praprot
  • spatifil
  • kavovec
  • mavrina
  • taščin jezik


Ne sušite perila v stanovanju


Izjemne količine vlage se ustvarijo, kadar sušimo perilo v stanovanju, k temu pa dodamo še slabo prezračevanje. Bolje je perilo obesiti ven ali pa si omisliti sušilni stroj. Zadnje, kar si želite, je vlaga v stanovanju, plesen in oblačila z neprijetnim vonjem.


Očistite filtre klimatske naprave


Hladen zrak je v sebi zmožen zadržati manj vlage kot topel, zato imamo težave z vlago predvsem poleti. Klima poskrbi za nižje temperature in hkrati tudi za razvlaževanje prostora. Vendar se njena učinkovitost hitro zmanjša, če ima zamašene filtre. Poskrbite torej, da bodo filtri čisti, s tem pa pretok zraka neoviran. Če menite, da potrebuje vaša klima še profesionalno nego, pokličite na pomoč najbližji servis.


Uporabljajte dobro klimo


Dobra klimatska naprava bo poskrbela za odličen zrak v prostoru. Mitsubishi Electric daljinski upravljalnik vam pomaga izbrati pravi način delovanja. Pritisnite tipko MODE in simboli vam povedo, kako bo klima delovala:

Daljinski upravljalnik - tipka mode
  • puščice v kvadratu – avtomatsko delovanje
  • snežinka – hlajenje
  • kapljica – razvlaževanje
  • sonce – ogrevanje
  • ventilator – prezračevanje


Poleg tega v nekaterih modelih vrhunska tehnologija filtriranja omogoča, da se zrak, ki preko klime prihaja v stanovanje, prečisti tako, da v njem ni več nobenih alergenov, pršic, prahu, plesni, bakterij in virusov. Končno lahko zadihate s polnimi pljuči!

Lossnay rekuperacija

Nadgradite prezračevanje


Ventilatorje v kopalnici in nape v kuhinji imamo z razlogom. Odpravljajo namreč neprijetne vonjave in odvečno vlago. Če dovolimo, da je v prostoru vlaga nad 55 % že samo dan ali dva, se začnejo razvijati bakterije in plesni. Zato uporabite prezračevanje vsakič ko kuhate ali se tuširate. Toda to še ni vse. Mitsubishi Electric se lahko pohvali z izjemnim prezračevanjem Lossnay. Ne glede na to, ali se odločite za lokalno ali centralno prezračevanje, se lahko nadejate svežega zraka. Prezračevalne naprave namreč poleg rekuperacije toplote opravljajo pomembno nalogo odstranjevanja vonjev in vlage.

Resnično ni več razlogov, da bi trpeli vročino, vlago in tvegali razvoj plesni. Odprite okna, medtem pa preglejte našo ponudbo, ki bo v vaše življenje vnesla še več svežine.

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.