Nastajanje plesni v bivalnem prostoru

Plesen v stanovanju

Nastanku vlage v prostorih se je nemogoče izogniti, saj se ta sprošča že z našim dihanjem, še več pa je nastane pri kuhanju, umivanju oziroma povsod, kjer sta združeni voda in toplota. Kadar je stopnja vlage visoka, se ta nabira povsod.


Opazimo jo zaradi rosenja stekel, še večkrat pa je neopazna – znotraj mehko oblazinjenega pohištva in v stenah. Vlažno in toplo okolje, kakšnega predstavlja naš dom, je odlično okolje za mikroorganizme. Ne le, da potrebujejo vlago in toploto pršice, ki naseljujejo naše ležišče, temveč tudi plesni oziroma glive. Vsi pa vemo, da ti mikroorganizmi niso zgolj “neestetski”, temveč tudi bistveno vplivajo na naše zdravje – pojavijo se lahko predvsem alergije in težave s kožo ter dihali.


Preprečevanje nastajanja plesni je torej nujno, a se brez “tehnične pomoči” včasih tudi zaplete.


Kje najpogosteje naletimo na plesen?


Plesni so zelo pogoste v starejših stavbah, ki so slabo izolirane, prav tako pa tudi v prostorih, kjer je slabo zračenje in stalen vir vlage. Običajno sta najbolj prizadeti kopalnica in klet, lahko tudi kuhinja.


Pri sodobno grajenih stavbah je možnosti za pojav plesni manj. Gradbeni materiali so kakovostni, izolacija je odlična. Pravzaprav je včasih še preveč dobra: stavbe so povsem zaprte in zračenje skozi materiale je omejeno, paropropustnost je onemogočena. Vlaga ostaja znotraj stavbe, razen če jo dobro zračimo. Za to lahko poskrbimo na več načinov. Lahko odpremo okna (pri čemer bistveno vplivamo na notranjo temperaturo in povečamo potrebo po klimatiziranju ali ogrevanju), lahko pa se zatečemo k “tehnični pomoči” – uporabimo prezračevalni sistem, ki je uporaben vse leto, ali klimatsko napravo, ki poleti hladi in sproti odstranjuje vlago, ali preprost ventilator, ki vlago iz kopalnice odvaja ven, ali kuhinjsko napo, ki odstranjuje paro, nastalo med kuhanjem …


Žal zračenje pogosto ni dovolj, da bi odstranili dovolj vlage in preprečili nastanek plesni. Problematični ostajajo prostori z veliko vlage in malo možnosti zračenja (običajno kopalnice,) ter predvsem zunanje stene na severni strani stavbe – še zlasti, kadar je ta tako umeščena v okolje, da je za severno stranjo še vzpetina.


Razvlažilec poskrbi za zdravje


Kadar se težav z vlago ne da odstraniti in se pojavlja plesen, si je najbolje priskrbeti razvlažilec. Marsikdo, ki ga preko noči postavi v težaven prostor, je zjutraj presenečen, da se je v njem v eni sami noči nabralo več litrov vode. Nič nenavadnega, da se pojavlja plesen!


Razvlažilec zraka v vseh prostorih, kjer se pojavlja plesen, kjer zaznamo vonj “po zatohlem in plesnivem”, kjer je veliko virov vlage (kopalnica, klet, prostor za pranje in sušenje perila itd.). Kakovostni razvlažilci, kot je na primer MJ-E15BX-S1 Mitsubishi Electric so namenjeni prav uporabi v več prostorih, zato so prenosni. Pogosto se uporabljajo tudi za odstranjevanje vlage in plesni iz počitniških prikolic ter avtodomov, ki so večino časa premalo zračeni in zato pogosta tarča plesni. Razvlažilec vam lahko pomaga utekočiniti tudi do 16 litrov vlage dnevno, pri čemer ne porabi veliko energije in deluje prijetno tiho. Plesni torej ne bo več – tako vaše zdravje kot vaša lastnina bodo pred njimi zaščiteni!

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.

Potrdi