Imate težave s plesnijo v prostoru?

Razvlažilci zraka MJ-E15BX-S1 Mitsubishi Electric

V starejših ali slabše izoliranih objektih lahko ob določenih izpolnjenih pogojih opazimo rast in širjenje plesni na zidovih. Prav tako je pojav razvoja plesni možen tudi v novejših objektih, kjer se ob hermetično zaprtih prostorih povečuje notranja relativna vlažnost.


Za to morata biti izpolnjena dva pogoja:

 1. vir vodne pare oziroma vlage
 2. površina, na kateri pride do kondenzacije


  Do kondenzacije na površini gradbene konstrukcije pride, če je temperatura površine nižja od rosišča temperature notranjega zraka. Ob kondenzaciji vodne pare se vlaga nabira na površini gradbene konstrukcije in je tako idealna za razvoj plesni. Pogoj za razvoj plesni je zaprt prostor in visoka relativna vlaga. Visoka relativna vlaga se pojavi zaradi uporabe prostora in aktivnosti uporabnikov, zaradi gradbeno fizikalnih nepravilnosti ali pri novogradnjah zaradi prehitre vselitve, ko se vlaga v materialih še ni povsem izsušila. Najpogostejša posledica izpostavljenosti plesnim je pojav alergij, ki pomenijo reakcijo na nekaj nevarnega. Kot glavni simptomi se pojavijo predvsem težave z dihanjem, vnetje sinusov, kašljanje in kihanje.


  Za preprečevanje razvoja plesni je potrebno prostor čim večkrat in čim bolj učinkovito zračiti. Prezračevanje je potrebno tudi zaradi splošne izboljšave kakovosti zraka v bivalnem okolju. S človeško aktivnostjo se v prostoru kopičijo tudi druge snovi in plini, ki pomembno vplivajo k človeškemu počutju.


  Eden izmed možnih preventivnih ukrepov preprečevanja prekomerne vlage v prostoru je z razvlaževanjem prostora s pomočjo razvlaževalnih naprav.


  Razvlažilec MJ-E15BX-S1


  Razvlažilec zraka MJ-E15BX-S1 blagovne znamke Mitsubishi Electric je idealen za uporabo v prostorih s problemom povišane vlage (kuhinje, kleti, prostori v katerih se suši perilo, pralnice, kopalnice, itd). S svojo majhno, kompaktno in priročno obliko ustreza različnim prostorom. Prav tako s svojo maso (11,7kg) ne povzroča velikih transportnih težav. Ob določenih pogojih je razvlažilec sposoben iz zraka odstraniti do 16l vlage na dan. Z vgrajenim indikatorjem vlage v prostoru omogoča vzdrževanje relativne vlažnosti znotraj intervala od 50 do 60%, kar je tudi priporočena vlažnost zraka pri običajnih sobnih temperaturah. Z možnostjo večsmernega izpihovanja v prostoru relativno hitro doseže nastavljeno relativno vlažnost. Deluje na principu kondenzacije, kar pomeni, da notranji toplejši zrak izloči vlago znotraj razvlaževalne naprave MJ-E15BX-S1. V razvlaževalcu se pretaka hladilni medij R134A, ki omogoča kondenzacijo. Prav tako je razvlažilec znamke Mitsubishi Electric izredno varčen, saj porabi le 0,29kW električnega toka.


  Preventiva je boljša kot kurativa velja pri vseh stvareh, ter še posebno pri preprečevanju nastanka plesni na gradbenih površinah. Investicija v kasnejše kurativne posege, zagotovo ne doseže preventivnih vlaganj, zato velja premislek v smeri nakupa vaše razvlaževalne naprave.

  E-novice REAM

  Ne zamudite naših novosti!

  Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

  Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.