Zimske razmere in toplotna črpalka

Zimske razmere in toplotna črpalka

Kljub temu da doživljamo vedno milejše zime, nas lahko še vedno doletita debela snežna odeja in zelo nizke temperature. Tokrat smo pripravili nekaj namigov, kako poskrbeti za zunanjo enoto toplotne črpalke, da bo tudi v zahtevnejših zimskih razmerah delovala optimalno.


Mitsubishi Electric Zubadan


Toplotne črpalke Mitsubishi Electric serije Zubadan so tihe, učinkovite in z edinstveno tehnologijo zagotavljajo največjo mero toplote z najnižjo porabo energije. Toplotna črpalka Zubadan uporablja toploto iz okolice in tudi pri zelo nizkih temperaturah okolice (do -15°C) zagotavlja zmogljivo ogrevanje z doseganjem nazivne moči. Če torej pričakujete, da se bodo temperature pri vas večkrat spustile globoko pod ničlo, je ta toplotna črpalka prava izbira. 


Pravilna umestitev k objektu


Pred namestitvijo toplotne črpalke je potrebno izbrati primerno mesto. Tako lahko že v osnovi zmanjšate vremenske vplive in si prihranite obilico dela. Sneg, led, listje in predmeti v bližini zunanje enote ne smejo vplivati na pretok zraka skozi toplotni izmenjevalnik ali pa celo na delovanje ventilatorja. V najboljšem primeru bo to povzročilo le dodatno potrato energije, lahko pa pride do okvar, česar si v mrzli zimi nikakor ne morete privoščiti. Priporočamo montažo v bližino hiše, lahko pod nadstrešek, če je dovolj prostora za neovirano kroženje zraka. Zunanja enota naj bo dvignjena od tal, pod njo pa mora biti drenažni jašek, da lahko vsa voda, ki se nabere v okolici in tudi tista, ki nastane v procesu odtaljevanja, v celoti odteče. Ta drenažni sistem je treba redno čistiti, da ne pride do zastajanja vode.


Ko zapade sneg


V primeru večje količine snega ali če zunaj močno zmrzuje, je dobro preveriti zunanjo enoto, da je niso zasuli snežni zameti ali pa da ni zakovana v led. Toplotna črpalka Mitsubishi Electric Zubadan se bo v zimskih pogojih sama odmrznila s posebnim programom delovanja, kadar pa nas presenetijo izredni vremenski pojavi, pa je dobro, da ji nekoliko pomagamo. Pri odstranjevanju snega in ledu ne uporabljajte ostrih predmetov, temeljito pa očistite tudi okolico – naj naprava zadiha.


Veter in nevihte


Močan veter in nevihte so sicer bolj značilni za poletje, vendar je dobro nanje misliti celo leto. V bližini zunanje enote toplotne črpalke odstranite vejevje in druge predmete, ki bi lahko v slabem vremenu padli nanjo in jo poškodovali. Zaščita enote s kovinsko kletko ni napačna, saj jo varuje pred takimi nezgodami in celo pred vandalizmom. Vseeno pa pred montažo povprašajte strokovnjaka, ali bo toplotna črpalka v takem boksu še vedno delovala, kot je treba.


V primeru vprašanj ali težav se vedno lahko obrnete na strokovnjake v podjetju REAM.

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.