Kakšne vrste klimatskih naprav poznamo?

Zadnja akcija

Odlična toplotna črpalka

Popularne novice

Družbena omrežja

Vrste klimatskih naprav

Poznate vse vrste klimatskih naprav, ki so vam na voljo? V tem članku bomo preverili, kakšne klimatske naprave lahko izberete za različne vrste objektov, specifike prostorov in potrebe uporabnikov.

Kazalo vsebine

 1. Klimatske naprave za udobje bivanja
 2. Vrste klimatskih naprav
 3. Mono-split in multi-split klime
 4. Bivalne, profesionalne klime in VRF sistemi
 5. Modeli klimatskih naprav
  1. Stenska klima
  2. Talna klima
  3. Kasetna oz. stropna klima
  4. Kanalska klima
 6. Izberite klimatsko napravo po svoji meri

Na kaj pomislite, ko nekdo omeni “klimatsko napravo” v višku poletne sezone?

Klimatske naprave za udobje bivanja

 

Olajšanje. Že sama misel na klimatsko napravo sredi poletja nekje v nas sproži občutek olajšanja. Ob peklenskovročih poletnih dneh je klimatska naprava nepogrešljivi del opreme doma in za marsikoga tisto, brez česar si ne more predstavljati poletnega vsakdana.

 

A marsikdo ne pozna različnih vrst klimatskih naprav in vseh možnosti, ki jih te omogočajo. Poglejmo si, kakšne klimatske naprave obstajajo in za kakšen namen jih lahko uporabljamo.

Klimatska naprava je nepogrešljivi del doma

Vrste klimatskih naprav

 

Večinoma vsi poznamo klasične klimatske naprave, ki se uporabljajo v bivalnih prostorih. Te so sestavljene iz dveh enot in predstavljajo najbolj pogosto kupljene in uporabljane klimatske naprave na trgu.

 

Mono-split in multi-split klime

 

Klasične klimatske naprave so “mono-split” klimatske naprave. Pri tem “split” govori o tem, da gre za deljeno klimatsko napravo, ki je sestavljena iz zunanje in iz notranje enote. “Mono” pa govori o tem, da ima takšna klimatska naprava eno zunanjo in eno notranjo enoto. Poleg tega pa poznamo tudi “multi-split” klimatske naprave. Tovrstne klimatske naprave imajo eno zunanjo enoto in več notranjih enot.

 

Pri multi-split klimatskih napravah nam več notranjih enot, ki jih lahko poljubno razdelimo po prostorih, zagotavlja mnoge prednosti. Na ta način si lahko zagotovimo (še bolj) učinkovito hlajenje, tudi večjih prostorov. Ključne prednosti multi-split klimatskih naprav so v tem, da:

 

 • Omogočajo priključek do šest notranjih enot na eno zunanjo. S tem zagotavljajo hlajenje ali pa ogrevanje več(jih) prostorov oz. objektov.

 

 • Zagotavljajo fleksibilnost in udobje, saj za vsak notranji prostor lahko izberete specifičnen model klimatske naprave, ki najbolj ustreza prostoru.

 

 • Zagotavljajo višjo energetsko učinkovitost naprav in prihranek pri elektriki, saj za vsak prostor posebej izberemo klimatsko napravo, ki po moči in učinkovitosti najbolj ustreza prostoru. Na ta način zagotovimo, da ne bomo po nepotrebnem trošili energije in tudi denarja.

 

 • Temperaturo lahko prilagodite vsakemu prostoru posebej in tako zagotovite potrebe različnih uporabnikov doma oz. prostora.

 

Bivalne, profesionalne klime in VRF sistemi

 

Ne ločimo pa klimatskih naprav le na mono- in multi-split klime. Med drugim jih ločimo tudi glede tega, v kako velikih ter za hlajenje in ogrevanje zahtevnih objektih jih uporabljamo. Tako so vrste klimatskih naprav lahko razvrščene tudi na:

 

 • Bivalne klimatske naprave

Te klimatske naprave uporabljamo v stanovanjih, hišah, vikendih in pisarnah ter so lahko različnih modelov in izvedb. Ream vam nudi široko ponudbo klimatskih naprav z inverter tehnologijo, modernega dizajna, barv in dimenzij. Med njimi so enojni in multi-split sistemi, ki vam zagotavljajo enostavno upravljanje klime in omogočajo tudi vrhunsko filtracijo za odstranjevanje virusov, alergenov, plesni in vonjav.

 

Ste vedeli? Klimatska naprava MSZ-LN Mitsubishi Electric vsebuje filtrirni sistem Plasma Quad, ki učinkovito nevtralizira celo virus Covid-19.

 

 • Profesionalne klimatske naprave

Profesionalne klimatske naprave so namenjen večjim prostorom kot so hale, večje pisarne ali objekti, kjer so razdalje med notranjimi enotami naprave večje. Mitsubishi Electric in Kaysun s serijo profesionalnih klimatskih naprav zagotavljata zunanje enote v več nivojih - Global standard inverted, Standard inverter, Eco Power inverter, Zubadan in Zen. Pa tudi notranje enote različnih modelov. Med drugim poleg standardnih oblik notranjih enot tudi kuhinjski model in kanalski model z večjim statičnim tlakom. Prav tako je pri profesionalnih klimatskih napravah mogoč priklop več notranjih enot na eno zunanjo enoto klime.

 

 • VRF sisteme

Pri VRF sistemih (VRF pomeni “Variable Refrigerant Flow” oz. spremenljiv pretok hladilnega sredstva) pa gre za rešitve za ogromne komplekse, ki so za hlajenje zahtevnejši. To so hoteli, nakupovalni centri in večji poslovni prostori. Mitsubishi Electric in Kaysun tudi v tem primeru zagotavljata vrhunske rešitve in se uvrščata v sam vrh svetovne klimatizacije.

VRF sistemi za kompleksne objekte

Modeli klimatskih naprav

 

Izberemo torej lahko mono-split klimatsko napravo ali multi-split klimatsko napravo. Izbiramo lahko med klimatskimi napravami za bivalne prostore ali pa za profesionalno rabo ter v primeru zahtevnejših objektov, tudi VRF sisteme. V vsakem primeru pa pri tem lahko izbiramo med sledečimi modeli klimatskih naprav.

 

Stenska klima

 

Stenska klimatska naprava je najbolj klasična klimatska naprava, ki jo montiramo na steno. V ponudbi uradnega distributerja naprav hlajenja in prezračevanja Ream je najboljša stenska klimatska naprava (glede na učinkovitost in ceno) klimatska naprava Mitsubishi Electric MSZ-AP.

Stenska klimatska naprava

Talna klima

 

V primeru, da klimatske naprave ne morete montirati na steno, pa lahko izberete model talne klime. Talna klimatska naprava je odlična izbira v primeru, da imate manjše stanovanje ali mansardno stanovanje s pobitimi stenami. Značilnost te klimatske naprave je torej predvsem v tem, da se jo montira na parapet.

 

Kasetna oz. stropna klima

 

Vedno pa vam ostane tudi možnost izbire kasetne oziroma stropne klime. Montiramo jo na strop, s čimer prihranimo dragocen prostor, njena prednost pa je tudi v štirih smereh horizontalnega izpiha. Na ta način kasetna klima odpravlja občutek prepiha in zrak razprši po celotni površini stropa.

Stropna klimatska naprava

Kanalska klima

 

Kanalska klima je lahko odlična rešitev za vsak prostor. Njena prednost je, da omogoča skrito vgradnjo in klimatiziran zrak vodi do prostorov preko kanalov. Je torej popolnoma “nevidna” enota, ki pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo in kakovostno hlajenje.

 

Izberite klimatsko napravo, ki najbolj ustreza vašemu domu in vašim potrebam.

Ste vedeli? Prednost prej omenjene multi-split klimatske naprave je v tem, da je model vsake od več notranjih enot naprave lahko drugačen. Tako lahko izberete klimatsko napravo z eno zunanjo enoto in denimo tremi različnimi modeli notranjih enot. Denimo en model talne klime, drugi stenske klime in tretji model kanalske klime.

 

Izberite klimatsko napravo po svoji meri

 

Ream vam nudi široko ponudbo klimatskih naprav blagovnih znamk Mitsubishi Electric, Kaysun in Mitsubishi Hydronics – Climaveneta. Gre za vzdržljive, tehnično dovršene in energetsko učinkovite klimatske naprave, ki vam bodo služile dolga leta. Pri izbiri klimatske naprave je ključno, da izberete klimo, ki bo služila namenu, za katerega jo potrebujete.

 

Pri izbiri vam z veseljem pomagamo in vam prijazno svetujemo. Poleg tega pa vam zagotovimo tudi kakovostno poprodajno izkušnjo. Nudimo vam namreč vso podporo na področju montaže klimatskih naprav, servisne dejavnosti ter reševanja garancijskih zahtevkov in drugih storitev.

Prijazno vam svetujemo

Zaključek

 

Stenska klimatska naprava ni edina vrsta klimatske naprave, ki jo lahko izberete. V tem članku vas vodimo čez različne vrste klimatskih naprav, ki so vam na voljo. To vam bo pomagalo izbrati klimatsko napravo po specifikah vašega prostora in vaših potrebah. Med njimi so denimo tudi VRF sistemi za kompleksne objekte, talne, stropne in kanalske klime in multi-split klimatske naprave.

E-novice REAM

Ne zamudite naših novosti!

Uporabni nasveti, aktualne novosti, akcije in mnogo več!

Soglašam, da sme upravitelj strani skladno z zakonom o varovanju osebnih podatkov avtomatizirano obdelovati posredovane podatke. Podatki se bodo hranili izključno za pošiljanje e-novic in ne bodo posredovani tretjim osebam.

Potrdi